Prihlásiť

História golfu

Na otázku, kto vymyslel golf, sa pravdivú a presnú odpoveď asi nedozvieme. O pôvode golfovej hry sa sporí niekoľko národov a zároveň existuje mnoho teórií o začiatkoch tejto hry. Jediné, čo vieme je, že už v stredoveku existovalo v Európe niekoľko hier s palicou a loptičkou. Niektorí historici sa domnievajú, že jednou z hier bola palle-maille. Tá sa hrávala vo francúzskych a talianskych uliciach. Pri tejto hre sa používala palica s paličkou. Cieľom bolo trafiť cieľ, ktorý bol buď na zemi, alebo zavesený pomocou palice s paličkou a drevenéj gule.

Ďalšou hrou, ktorej pôvod je z čias Rímskej ríše, je hra s názvom paganica. Táto hra je hraná s ohnutou palicou a koženou loptou naplnenou perím. Súvislosť, ktorú má s golfom je tá, že v golfových začiatkoch sa práve hralo s rovnakou loptičkou – teda naplneným perím, iba s iným priemerom. Tým, že sa Rímska ríša rozpínala, dochádzalo k rozširovaniu hry paganica po celej Európe.

Snáď najpravdepodobnejším predchodcom golfu bola hra jeu da mail. Tá bola
v 16. storočí privezená z Francúzska do Škótska. V záznamoch je, že škótska kráľovná Mary sa tejto hre venovala. Máme ale aj záznam o tom, že sa venovala hre pell mell, a tak mohli byť obe hry zamenené.

Všetky tieto hry s guľou a palicou či paličkou a loptičkou postrádajú jednu vec či prvok, ktorý je známy aj v dnešnej podobe golfu, a tou je jamka. Všetky vyššie uvedené hry používali ciele v prírode napríklad stromy alebo stĺpiky či méty. Golf sa líši tým, že jeho cieľ je dostať golfovú loptičku do o niečo väčšej jamky, cez rôzne prekážky. Výsledkom je, že história golfu sa obmedzuje iba jedine na škótske záznamy o tejto hre. Golf bol v tejto krajine národnou zábavou.“

Veľká historická udalosť prišla v roku 1457. V tomto roku bol vydaný zákaz hrania golfu, futbalu a ďalších neužitočných športov.“ Tento zákaz je výnosom škótskeho parlamentu, čo je prvá doložená písomná známka o dnešnej hre“. Zákaz bol vydaný z dôvodu toho, že golf odvádzal ľud od výcviku lukostreľby. Ovládanie lukostreľby bolo dôležité preto, aby udržali Angličanov mimo Škótska.

Zmena prišla v 16. storočí, keď už sám kráľ utrácal za hru golf peniaze, a tak boli mestské hry povolené. Vyvíjali sa aj pravidlá a boli zakladané golfové kluby.“ Najstarším z nich bol Honourable Company of Edinburgh Golfers so sídlom v Muirfielde, založený v roku 1744. V roku 1858 „Society of St. Andrews Golfers“ rozhodlo, že jedno kolo golfovej hry bude tvoriť osemnásť jamiek, a tak to aj zostalo. Hra sa rýchlo rozšírila po celom svete. A v 19. storočí sa začala hrať profesionálne. Po smrti Allana Robertsona, jedného z najlepších golfistov sveta svojej doby, muselo byť usporiadané nové národné majstrovstvo v Prestwicku roku 1860, aby sa zvolil nový národný majster. Odvtedy sa golfový kalendár stával pre profesionálnych golfistov z roka na rok nabitejším. Potom sa počet golfových klubov rozšíril z hŕstky na niekoľko stoviek. Ďalší veľký rozmach golf zažil po prvej svetovej vojne, kedy sa stal inšpiráciou famóznej Bobby Jones, a po druhej svetovej vojne Ben Hogan. Nastala moderná golfová doba, ktorá zmenila golf na miliardový priemysel.

Ďalšie články z nášho blogu

Jazyková škola VISTA – Ako kvalitní lektori menia váš pokrok v cudzom jazyku 

Výučba cudzích jazykov na kvalitnej jazykovej škole je investícia, ktorá sa mnohonásobne vráti. Je to skvelý spôsob, ako otvoriť dvere do sveta, spoznať nové kultúry a rozšíriť svoje možnosti – či už ide o cestovanie, kariéru alebo osobný rozvoj. Úspech v štúdiu cudzieho jazyka pritom závisí nielen od snahy študenta, ale aj od kvalitného lektora, ktorý dokáže svojich študentov motivovať, nadchnúť ich pre nové výzvy a efektívne ich viesť cestou jazykového vzdelávania.

Spojte príjemné s užitočným a zažite aktívnu dovolenku v Piešťanoch

Pobyt v kúpeľoch nemusí byť len o vyhrievaní sa v bazéne s termálnou vodou či o relaxovaní v bahennom zábale. Hoci aj to má svoje benefity, odpočívať sa dá tiež aktívne. Ideálne bude, ak to spojíte a doprajete celej rodine perfektnú dovolenku v hoteloch Esplanade aleno Thermia Palace na kúpeľnom ostrove v Piešťanoch. Každý si tu príde na svoje!

Príďte sa zabaviť na Otvorenie leta – 1. ročník festivalu CHÂTEAU BELA FEST s 50% zľavou pre SPHERE!

V jedinečnej atmosfére luxusného kaštieľa Château Bela, obklopení krásou a históriou, sa môžete tešiť na večer plný skvelej hudby. Kapela Gladiator, známa svojimi energickými vystúpeniami a hitmi, ktoré milujú generácie fanúšikov, vám prinesie svoje najväčšie hity a novinky. Marián Čekovský, obľúbený spevák, skladateľ a multiinštrumentalista, vás očarí svojou charizmou a jedinečným hudobným štýlom. Gáspár Laci, známy maďarský spevák s výrazným hlasom a pôsobivou prítomnosťou, prinesie do programu špeciálnu dávku emotívnej a vášnivej hudby. Château Bela Fest sa bude konať v sobotu 29. júna 2024 od 18:00 do 23:00 v areáli kaštieľa, v starej jazdiarni Hala Bela.