Prihlásiť

Jazyková škola VISTA – Ako kvalitní lektori menia váš pokrok v cudzom jazyku 

Výučba cudzích jazykov na kvalitnej jazykovej škole je investícia, ktorá sa mnohonásobne vráti. Je to skvelý spôsob, ako otvoriť dvere do sveta, spoznať nové kultúry a rozšíriť svoje možnosti – či už ide o cestovanie, kariéru alebo osobný rozvoj. Úspech v štúdiu cudzieho jazyka pritom závisí nielen od snahy študenta, ale aj od kvalitného lektora, ktorý dokáže svojich študentov motivovať, nadchnúť ich pre nové výzvy a efektívne ich viesť cestou jazykového vzdelávania.

Viac na danú tému sme sa zhovárali so Zuzanou Zoričákovou, ktorá sa zaoberá systémovým vzdelávaním, prekladmi a tlmočením. Je členkou Aliancie jazykových škôl a majiteľkou troch pobočiekjazykovej školy VISTA, ktorá pobočky po celom Slovensku.  

Čo by si mal človek pri výbere jazykového kurzu a školy všímať? 

Pri výbere jazykového kurzu by si mal človek všímať hlavne kvalifikáciu a odbornosť lektorov. Kvalitný lektor zohráva kľúčovú úlohu pri výučbe cudzieho jazyka, pretože môže výrazne ovplyvniť efektivitu učenia a celkový progres študenta. Skúsený lektor nielen dokonale ovláda jazyk, ale vie aj, ako ho efektívne a zrozumiteľne vysvetliť. Dokáže prispôsobiť výučbu potrebám a úrovni každého študenta, čo pomáha rýchlejšie prekonať jazykové bariéry a získať sebavedomie v komunikácii. Je dôležitétiež  pozrieť sa na obsah kurzuči sa zameriava na všetky jazykové zručnosti a aké metódy používajú. Vybrať si školu, ktorá dlhšiu históriu, príjemné prostredie (ak sa chcete učiť prezenčne) a dostatok kvalitných lektorov, aby ste mali možnosť byť flexibilní.  

Pre uplatnenie zľavy zadajte EAN karty do mailovej objednávky.

V jazykovej škole VISTA sa kladie veľký dôraz na kvalitu a odbornosť lektorov. Aké vzdelanie a certifikáty musí mať kvalitný lektor cudzieho jazyka 

Úplným ideálom je pre nás absolvent Filozofickej fakulty v odbore Britské a Americké štúdiá, prekladateľstvo a tlmočníctvo alebo priamo odbor učiteľstvo. Do úvahy pripadá aj Pedagogická fakulta v odbore cudzieho jazyka, ktorý by mal vyučovať. Avšak najdôležitejšie pre nás osobnosť a lojalita voči škole a práci. Z tohto dôvodu vždy dávame šancu aj odborníkom z iných oblastí, ako je právo, diplomacia, médiá, psychológia a podobne, ak prichádzajú s vysokou úrovňou znalosti cudzieho jazyka. Ide o komunikačné odbory, v ktorých zvyčajne vyučujú špeciálne kurzy, ako je právnická angličtina, nemčina, obchodná angličtina, nemčina a podobne. V takýchto prípadoch však vyžadujeme medzinárodné certifikáty na úrovni C1, C2, alebo štátnu jazykovú skúšku z daného cudzieho jazyka. 

Je pri výbere lektorov okrem odbornosti dôležitá aj ich osobnosť, prípadne konkrétne charakterové vlastnosti?  

Rovnako ako pri každej práci s ľuďmi, aj u nás je osobnosť lektora kľúčovým faktorom. Dobrý lektor by mal byť zároveň aj motivátorom. Vedieť, ako študentov nadchnúť pre jazyk a udržať ich záujem aj v náročnejších fázach učenia. Potrebuje byť prevažne extrovertný, aby nemal obavy z vystupovania pred publikom. Mal by byť citlivý, trpezlivý, motivujúci a trochu dobrodružný, aby dokázal zaujať študenta a udržať si jeho pozornosť. Zároveň musí byť zodpovedný, priateľský, profesionálny a veľmi presný, pretože pracuje nielen s vedomosťami, ale aj s časom ľudí, ktorý je dnes mimoriadne cenný. Celkovo je kvalitný lektor neoceniteľným sprievodcom na ceste k osvojeniu si cudzieho jazyka. 

Pre uplatnenie zľavy zadajte EAN karty do mailovej objednávky.

Pre mnohých ľudí je kľúčovým faktorom to, či je lektor „native speaker“. Často majú predstavu, že sa cudzí jazyk naučia lepšie a efektívnejšie. Je to tak?

 Skutočnosť je trochu zložitejšia. To, že niekto je rodeným hovoriacim určitého jazyka, automaticky neznamená, že je aj dobrým učiteľom. Aj keď má native speaker prirodzenú schopnosť hovoriť plynule a s dokonalou výslovnosťou, nemusí mať potrebné pedagogické schopnosti na to, aby svoje znalosti efektívne odovzdával druhým. Navyše, native speakeri často neovládajú špecifiká gramatiky a pravidlá tak detailne, ako učitelia, ktorí sa jazyku venovali aj z akademického hľadiska. Preto sa môže stať, že lektor, ktorý nie je rodeným hovoriacim, ale má hlboké odborné znalosti a didaktické zručnosti, môže byť oveľa efektívnejší. 

Podľa čoho klient vie, či napreduje v učení a či kvalitného lektora?  

V prvom rade je dôležité zistiť, aký štýl učenia vám najlepšie vyhovuje. Ak vám učenie doma nejde, netrápte sa tým a radšej nájdite školu alebo súkromného lektora, ktorý vás bude vedieť motivovať. Stanovte si jasné ciele a realistické očakávania. Nezabúdajte, že pokrok nepríde okamžite. Čím viac sa budete jazyku venovať, tým lepšie výsledky dosiahnete a učenie bude jednoduchšie. Je tiež dôležité si uvedomiť, že absolvovanie jazykového kurzu samo o sebe nestačí. Bez samostatnej práce to nepôjde. Jazyku by ste sa mali venovať denne aspoň 15 minút. Skúste čítať knihy, pozerať obľúbené filmy alebo hrať hry v danom jazyku. Učenie cudzieho jazyka by malo byť zábavné, a preto si treba nájsť spôsoby, ako sa pri tom zabaviť. Kvalitný lektor vám v tom veľmi pomôže – po niekoľkých hodinách by mal vedieť odhadnúť, čo vás nadchne a čo nie, a podľa toho prispôsobiť obsah hodín aj domáce úlohy. 

V čom je výuka cudzieho jazyka vo VISTE iná, odlišná od iných jazykových škôl?  

Odlišujeme sa hlavne štandardizovaným spôsobom vyučovania, ktorý je rozdelený na niekoľko fáz danej hodiny, ale hlavnou prioritou je konverzácia. Študent sa musí neustále dostať k slovu, pracovať so slovíčkami a komunikovať s učiteľom alebo so spolužiakom, ak sa jedná o skupiny. V triedach neexistujú bariéry medzi študentom a lektorom, aby hodina bola dynamická, zábavná a udržala študenta v aktivite počas celej hodiny. Naši lektori poznajú rôzne metodiky a vedia, ako ich využiť tak, aby študenti nielen memorovali, ale aj aktívne používali jazyk v reálnych situáciách. Vytvára prostredie, kde sa študenti neboja robiť chyby, pretože tie neoddeliteľnou súčasťou učenia. Nie je nič motivujúcejšie ako sledovať svoj pokrok a to, ako sa cudzí jazyk stáva vašou prirodzenou súčasťou. 

VISTA – cesta k rýchlemu a efektívnemu jazykovému vzdelávaniu 

Jazyková škola VISTA pôsobí na slovenskom trhu od roku 2003 a jej pobočky nájdete po celom Slovensku. V priebehu dvoch dekád sa stala synonymom pre kvalitné a efektívne jazykové vzdelávanie. VISTA neustále pracuje na aktualizácii svojich kurzov a zdokonaľuje sa, aby mohla svojim študentom ponúknuť tie najnovšie a najlepšie spôsoby výučby. Hlavným cieľom je, aby študenti odchádzali z hodín spokojní a nadšení z ďalších pokrokov. 

Pre uplatnenie zľavy zadajte EAN karty do mailovej objednávky.

Ďalšie články z nášho blogu

Spojte príjemné s užitočným a zažite aktívnu dovolenku v Piešťanoch

Pobyt v kúpeľoch nemusí byť len o vyhrievaní sa v bazéne s termálnou vodou či o relaxovaní v bahennom zábale. Hoci aj to má svoje benefity, odpočívať sa dá tiež aktívne. Ideálne bude, ak to spojíte a doprajete celej rodine perfektnú dovolenku v hoteloch Esplanade aleno Thermia Palace na kúpeľnom ostrove v Piešťanoch. Každý si tu príde na svoje!

Príďte sa zabaviť na Otvorenie leta – 1. ročník festivalu CHÂTEAU BELA FEST s 50% zľavou pre SPHERE!

V jedinečnej atmosfére luxusného kaštieľa Château Bela, obklopení krásou a históriou, sa môžete tešiť na večer plný skvelej hudby. Kapela Gladiator, známa svojimi energickými vystúpeniami a hitmi, ktoré milujú generácie fanúšikov, vám prinesie svoje najväčšie hity a novinky. Marián Čekovský, obľúbený spevák, skladateľ a multiinštrumentalista, vás očarí svojou charizmou a jedinečným hudobným štýlom. Gáspár Laci, známy maďarský spevák s výrazným hlasom a pôsobivou prítomnosťou, prinesie do programu špeciálnu dávku emotívnej a vášnivej hudby. Château Bela Fest sa bude konať v sobotu 29. júna 2024 od 18:00 do 23:00 v areáli kaštieľa, v starej jazdiarni Hala Bela.

Vo Sphere oslavujeme 30 rokov

Čas je pojem veľmi relatívny. A aj keď je tou najspravodlivejšou veličinou, pretože nám všetkým odmeriava úplne rovnako, jeho vnímanie rovnaké nie je. Veci príjemné utekajú vždy tak nejako rýchlejšie a tie opačné sa tiahnu ako med. Avšak stačí letmý pohľad do kalendára alebo na hodinky a hneď vieme, na čom sme. A tak úplne presne tiež vieme, že vernostný program Sphere oslávi Slovenskej aj v Českej republike tento rok 30. rokov od svojho založenia.