Spotreba vody pri výrobe
-
1 kg čokolády
17 196 l -
1 kg hovädzieho mäsa
15 415 l -
1 kg bravčového mäsa
5 988 l -
1 kg kuracieho mäsa
4 325 l -
1 kg syra
3 178 l -
1 kg ryže
2 497 l -
1 kg chleba
1 608 l -
1 kg jabĺk
822 l
-
1 kg banánov
790 l -
1 kg zemiakov
287 l -
1 kg paradajok
214 l -
250 ml mlieka
255 l -
125 ml kávy
132 l -
250 ml vína
109 l -
250 ml piva
74 l -
250 ml čaju
27 l
Na 1 kilogram čokolády sa spotrebuje neuveriteľných 17 196 litrov vody.
Absolútnym „víťazom“ je ČOKOLÁDA, ku ktorej výrobe sa na jeden kilogram spotrebuje neuveriteľných 17 196 litrov vody. Teda jej konzumácia nie je len daň z hriechu, za ktorú musíte zaplatiť pri vychutnávaní tohto lahodného sladkého potešenia, ale aj daň z ekologického hriechu.
Je jasné, že niečo jesť a piť musíme. Ale je dobré zamyslieť sa s ohľadom na dostupné informácie, koľko, čoho a ako často. Naozaj si musíme dať 4 šálky kávy denne? Alebo jesť mäso každý deň? Zjesť na posedenie tabuľku čokolády? Skúsme sa nad tým v kľude zamyslieť…