Pestovanie kakaovníka siaha až do druhého tisícročia pred naším letopočtom, kedy bol nájdený v strednej Amerike v dažďovom pralese. Plody boli konzumované tak, že sa rozdrvili, miešali s vodou a bol to pokrm pre vládcov, vojakov a bohatých. Už vtedy bol považovaný za afrodiziakum. Vďaka Hernánovi Cortézovi bol kakaovník dovezený aj na európsky kontinent a postupom času sa zistilo, že s cukrom nápoj chutí oveľa lepšie.
Neskôr, keď už pestovanie bolo rozšírené po svete, sa do výroby začali pridávať aj rôzne iné ingrediencie, ako rôzne druhy orechov, či ovocia. V súčasnosti sa do popredia dostáva aj horká čokoláda s rôznymi príchuťami. Kakaovníku sa darí najmä v teplom a vlhkom prostredí, napríklad v Afrike.
Popri čokoláde z kakaa sa pomaly stáva známejším aj karob. Získava sa zo strukov rastliny Rohovník a je to zároveň zdravá náhrada kakaa obsahujúca horčík, vápnik, železo, vlákninu, aminokyseliny a vitamíny A, B a D. Karobový prášok je však sladký, obsahuje antioxidanty, má pozitívny vplyv na trávenie, pôsobí proti hnačke a neobsahuje kofeín. Používa sa v potravinárstve, no uplatnenie má aj v medicíne. Chuťou síce nepripomína kakao, je však skvelou a zdravou náhradou a doplnkom do vyváženej stravy.
Doba pokročila a medzi čokoládami je už možnosť si vybrať. Kreativita prekvitá a počet dobrôt s netradičným spojením čokolády narastá. Pochutnajte si na kvalitnej obľúbenej sladkosti, či výrobku z kakaa alebo karobu aj vy.
Navyše s kartou Sphere máte vždy zľavu, zbierate body a nakupujete výhodnejšie!